Καρδίτσα - Karditsa
     Επιλέξτε τον προορισμό σας:

Η επικράτηση του Χριστιανισμού
 
www.karditsa.org ... Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά

Η επικράτηση του Χριστιανισμού

 

Ο Χριστιανισμός άρχισε να διαδίδεται εδώ από τα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στα μέσα δε του 2ου αιώνα η διδασκαλία της Αγάπης είχε πια κερδίσει αρκετό έδαφος.

Στις ορεινές περιοχές του Νομού μας άργησε περισσότερο να διαδοθεί, λόγω της ιδιομορφίας του τόπου (μακρινή απόσταση από τα πεδινά κέντρα, δύσκολη η επικοινωνία με τα μεγάλα κέντρα και άλλα).

Κέντρο της εξάπλωσης της νέας θρησκείας του Ιησού υπήρξε η Λάρισα. Εκεί πολύ γρήγορα σχηματίστηκε η πρώτη χριστιανική κοινότητα - εκκλησία σε θεσσαλικό έδαφος.

Στην περιοχή μας η Μητρόπολη, όπου κήρυξε ο Ηρωδίωνας, εξελίχθηκε σε σημαντικό χριστιανικό κέντρο, αμέσως με την επικράτηση του Χριστιανισμού. Αναφέρεται μάλιστα πως ο Επίσκοπος της Μάρκας πήρε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Μικρασίας στα 325 μ.Χ. Η επισκοπή της Μητρόπολης υπήρχε ως τον 7ο τουλάχιστο μ.Χ. αιώνα  αφού σε εκκλησιαστική πηγή αναφέρεται αυτή ως μια από τις 17 επισκοπές που είχε τότε η Θεσσαλία.

Γενικά στην οριστική επικράτηση του Χριστιανισμού συνετέλεσε πάρα πολύ το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που εξέδωσε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Μέγας στα 313 μ.Χ. Με αυτό καθιερωνόταν η ελευθερία της θρησκείας.

Γεγονός πάντως είναι ότι τον 5ο μ.Χ. αιώνα έπεσαν και τα τελευταία <<οχυρά>> της παλαιάς θρησκείας των θεών του Ολύμπου στην ιδιαίτερη περιοχή μας  (ορεινή περισσότερο). Από τότε η διδασκαλία του Ιησού κυριάρχησε από άκρη σε άκρη του θεσσαλικού κάμπου.

 

Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Εγχειρίδιο Τοπικής Ιστορίας" των συγγραφέων  Γριβέλλα , Καραφύλλη , Μαγόπουλου Σύνολο Επισκεπτών
955117

Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Web Hosting, Διαφήμησης, Προγράμματα, Σύνδεση στο Δίκτυο, Interactive, Communications, Web Design,Internet Applications, Programming, Development, Software, Wireless,Technology, web space, web site hosting, Εφημερίδες της Ελλάδος, Καθημερινή Εφημερίδα της Καρδίτσας,Κόμβος Καρδίτσας, Λίμνη Πλαστήρα,Karditsa-net,mykarditsa,Νομαρχία Καρδίτσας,Νομαρχία,Νομάρχης,Ελλάδα, Καρδίτσα, Δήμος, Λίμνη, Πλαστήρας, Παυσίλυπο, Αγορά, Greece, Karditsa, Municipality, Lake, Plastiras, Pausilipo,ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, KARDITSA, VISIT, VIEWS, PLACES TO VISIT, VILLAGES, ROUTES, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, MAPS, ΧΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, TOURISM,KARDITSA,greek travel guide,greek tourist guide,travelling in Greece, greek hotels,greek islands,holidays in Greece, greek travel portal,greek tourist portal, greek accomodation, vacations in Greece, greek destinations, Griechenland, mykonos, santorini, athens, pictures, images, fotos, swimming pool, beach,ΚΑΡΔΙΤΣΑ,διακοπές, ξενοδοχεία, δωμάτια, νοικιαζόμενα, διαμερίσματα, studios, νησιά

Copyright © 2004-2010 Karditsa.org