Καρδίτσα - Karditsa
     Επιλέξτε τον προορισμό σας:

Αξιοθέατα στην περιοχή της Καρδίτσας
 
www.karditsa.org ... Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά

Καραγκούνηδες

Καραγκούνηδες αποκαλούνται οι κάτοικοι των πεδινών τμημάτων του Θεσσαλικού κάμπου και τους συναντάμε στους πληθυσμούς του βορειοανατολικού τμήματος του νομού Καρδίτσας, σε ορισμένα χωριά των Φαρσάλων και των Τρικάλων. Η ετυμολογία του ονόματος ίσως προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων καρά και γκουν (μαύρο χώμα, μαυροχωμίτης) ή καρά και Γιουνάν (μαύρος, γνήσιος Έλληνας) ή καρά και γκούνα (μαύρη γούνα). Tο όνομα καραγκούνης αναφέρεται σε γραπτές πηγές κατά την Tουρκοκρατία. Άμεσα δεμένοι με την γη προσάρμοζαν την καθημερινότητά τους σ' αυτήν. Κατά την διάρκεια του Τουρκικού ζυγού απασχολούνταν σαν κολίγοι στα τσιφλίκια των τούρκων αφεντάδων. Η συνέχιση όμως της ίδιας κατάστασης και μετά την απελευθέρωση τους έκανε πρωτεργάτες στις αγροτικές εξεγέρσεις των αρχών του 20ου αι. με κυριότερη την εξέγερση του Κιλελέρ.

Με ξεχωριστό τρόπο εκφράζονταν στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές αλλά και σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής τους ζωής. Τα Χριστούγεννα η Γουρνοχαρά (χοιροφαγία) αποκτούσε πανηγυρικό χαρακτήρα. Με τα Ρουγκάτσια (Ρουγκατσαριά) έδιωχναν τα κακά πνεύματα την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Η Πασχαλιά γιορτάζονταν στην εκκλησία του χωριού ή στην πλατεία όπου στήνονταν χοροί. Iδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Καραγκούνικο γάμο όπου ολόκληρη η κοινότητα συμμετείχε στα γλέντια και τα έθιμα τα οποία αναβιώνουν μέχρι σήμερα.

Η καραγκούνα γυναίκα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στη ζωή της κοινότητας. Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε η γυναικεία καραγκούνικη φορεσιά καθώς παρουσιάζει μια πρωτοφανή ποικιλία και διακρίνεται σε επίσημη καλοκαιρινή, επίσημη χειμωνιάτικη, σε καθημερινή και νυφιάτικη. Αξιόλογος είναι και ο συνδυασμός ενδυμασίας και ασημικών που στόλιζαν το λαιμό, το στήθος και τη μέση με μοτίβα παρμένα από τη σχέση του ντόπιου με τη φύση και τα ζώα. Τα σπίτια των καραγκούνηδων ήταν μικρά και στοιβάζονταν άνθρωποι και ζώα στον ίδιο χώρο. Αργότερα έγινε ο διαχωρισμός των σπιτιών σε κατοικία, αποθήκη, στάβλο. Για το χτίσιμο χρησιμοποιούσαν πρόχειρα υλικά του βάλτου (πλίνθους, ξύλα, πέτρα, λάσπη) με αχυρένια σκεπή. Τα πατώματα ήταν κυρίως ξύλινα που άλειφαν με λάσπη. Η επίπλωση ήταν λιτή και οι χώροι είχαν όλοι "μπουχαρί" (τζάκι) από το "χαγιότ" (είσοδος, κεντρικός χώρος) στα υπόλοιπα δωμάτια 2,3 ή 4 και στο μαγειρειό (πίσω-χάγιοτα) όπου στη γάστρα ψήνονταν το σπιτίσιο ψωμί και οι νόστιμες πίτες. Έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι γύρω από το σουφρά (στρόγγυλη τάβλα). Σαν καύσιμο χρησιμοποιούσαν την βουνιά που ετοίμαζαν το καλοκαίρι.


Το φυσικό περιβάλλον του νομού Καρδίτσας, με χαρακτηριστικά τη γοητεία των αντιθέσεών του, τη συνύπαρξη πεδινού και ορεινού στοιχείου, την ομορφιά της ανακάλυψης τόπων απάτητων ακόμη και η διακριτική παρουσία της λίμνης Ν. Πλαστήρα τα τελευταία πενήντα χρόνια, είναι η αιτία που η Καρδίτσα εξελίχθηκε σε έναν τουριστικό προορισμό πολλαπλών αποδράσεων και δράσεων μικρής ή μεγάλης διάρκειας, που εύκολα προσαρμόζονται στο διαθέσιμο χρόνο και στη διάθεση των επισκεπτών. Η βλάστηση στα πεδινά του νομού ακολουθεί το τυπικό της χλωρίδας των χαμηλών υψομέτρων. Λεύκες και πλατάνια κυρίως κοντά στους ποταμούς και εποχιακή χαμηλή βλάστηση. Όσο όμως ανεβαίνουμε περισσότερο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας το τοπίο αλλάζει. Στα υψόμετρα μεταξύ των 700μ. και 900μ. περίπου κυριαρχεί η ζώνη της πλατύφυλλης βελανιδιάς (Quercus frainetto). Πρόκειται για πυκνά δάση βελανιδιάς, τα οποία όμως συμπίπτουν με τη ζώνη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων -οικισμοί, γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτροφία- με αποτέλεσμα να υλοτομούνται συχνά. Παρ' όλα αυτά η ζώνη της βελανιδιάς αποτελεί ιδανικό βιότοπο για ένα σημαντικό αριθμό ζώων -πουλιά, χελώνες, φίδια, μικρά θηλαστικά (νυφίτσα, κουνάβι, αλεπού), λύκους, κ.λ.π. Στη ζώνη αυτή συναντούνται δυο είδη Ξυλοφάγων κολεόπτερων, τα οποία προστατεύονται από την οδηγία 92/43 της Ε.E., τα: Lucanus cervus και Kerambyx cerdo. Σύνολο Επισκεπτών
955123

Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Web Hosting, Διαφήμησης, Προγράμματα, Σύνδεση στο Δίκτυο, Interactive, Communications, Web Design,Internet Applications, Programming, Development, Software, Wireless,Technology, web space, web site hosting, Εφημερίδες της Ελλάδος, Καθημερινή Εφημερίδα της Καρδίτσας,Κόμβος Καρδίτσας, Λίμνη Πλαστήρα,Karditsa-net,mykarditsa,Νομαρχία Καρδίτσας,Νομαρχία,Νομάρχης,Ελλάδα, Καρδίτσα, Δήμος, Λίμνη, Πλαστήρας, Παυσίλυπο, Αγορά, Greece, Karditsa, Municipality, Lake, Plastiras, Pausilipo,ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, KARDITSA, VISIT, VIEWS, PLACES TO VISIT, VILLAGES, ROUTES, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, MAPS, ΧΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, TOURISM,KARDITSA,greek travel guide,greek tourist guide,travelling in Greece, greek hotels,greek islands,holidays in Greece, greek travel portal,greek tourist portal, greek accomodation, vacations in Greece, greek destinations, Griechenland, mykonos, santorini, athens, pictures, images, fotos, swimming pool, beach,ΚΑΡΔΙΤΣΑ,διακοπές, ξενοδοχεία, δωμάτια, νοικιαζόμενα, διαμερίσματα, studios, νησιά

Copyright © 2004-2010 Karditsa.org